Dunkel Nepomuk Norbert
Tudományos munkák, esszék, könyvek

Tekintély és szakszavak nélkül élni

2013. augusztus 15.

Olvassátok szeretettel a fenti címmel írt legújabb interdiszciplináris tanulmányomat.

Részlet cikkből:

Eleve társas lénynek lettünk teremtve, az agy, ún. tegmentális része és a girusz cinguli részében található a dopaminnal, részben szerotoninnal1 működő ún. szociális jutalmazó rendszer (social reward system) az igazi boldogság „székhelye”. A boldog élet a harmonikus társas kapcsolatokból ered! A társas lét, a közös játék, a közösen végzett munka a sikeres együttműködés, a szeretet és érintés „jutalmaz” bennünket. Tehát létünk, folyamatos együttlét. Agyunknak külön területei vannak (orbitofrontális2 kéreg, amigdala) a másik ember hangszínének, testtartásának érzelmi állapotainak felismerésére, mert az empátia segítségével érezzük át, látjuk meg a másik állapotát (mind reading: a másik tudatának olvasása, amire majmok, kutyák is képesek!) –ennek köszönhetően tudunk eggyé válni. Az értelmileg akadályozottaknak ezzel semmi bajuk nincs, nagyon tudnak szeretni, segíteni, együttműködni, az „ép” társadalomra már viszont jellemző az ún. empátia deficit, ami azt jelenti; fogalmam sincs, vagy gonoszul, nem is akarom tudni, mit érez a másik, milyen szenvedni egy alulfinanszírozott, szakszemélyzettel nem ellátott intézményben, elégtelen anyagi körülmények között élni.

Sokan gondolják azt, hogy az értelmileg akadályozottak nem értik a világot, a társadalom szociális viszonyait, bonyolult szövevényeit. A ’sérült ember társadalmi képe’ ahogyan az épek látják a fogyatékosokat, még mindig torz. ...”

2 hozzászólás

 1. Teljes mértékben egyet értek Önnel de sajnos az ikertestvér öccséböl hiányoznak azok a tulajdonságok amikröl fent irt.

  Tisztelettel: Lajkó Ferenc

  Válasz
  • Tisztelettel köszönöm a hozzászólást. A kétpetéjű ikrek jellemrajza távolról sem oly hasonló, mint az egypetéjűeké.

   És… hát sokat számít az, amit önmagunk fejlesztésének hívunk.

   Üdvözlettel, Dunkel N Norbert

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =