Mit is jelent a zene és az improvizáció?

Sokféle módon igyekeztem ezt a megfoghatatlan lüktetést/hullámzást szavakba önteni. Talán a következő idézet érzékelteti ennek mélységét:

Zenélni annyi is, mint kikerülni a NYELVBE ZÁRT LÉTEZÉS csapdáját. A gondolatok, a nyelv, az elvárás, a kultúra annyira befolyásol bennünket, hogy még a percepciót is meghamisítja. Mindent szavakon, így előre elkészített jelentéshálón fogunk fel. A zenei elmélyedés a meditáció, egy tisztább tudat előszobája. Zenében a tudat fénye nem törik meg a szavak törőközegén.” (részlet – Zeneterápia, Dunkel Norbert)

Ezt a mélységet szeretném átadni zeneműveimben, koncertjeimen, és rögtönzéseim/improvizációim során.

De nézzük mi is a rögtönzés, az improvizáció?

Ma már szinte csak a jazz –zenével hozzuk kapcsolatba, amikor az előadó semmi előre megírtat nem játszik. Szabadon, a pillanat önfeledtségében; ’ott és akkor’ találja ki zenei mondanivalóját. Vagy teljesen szabadon, ahogy Én is szeretem; hol hagyományos formában: fúgát, szonátát, korált improvizálok, hol teljesen  saját feltörő ős formai ösztöneimet követem.

Ha olyan ötleted támadt, hogy tudásommal segítségedre lehetek, keress bátran!

Az alábbi területeken tudok, segítségedre lenni:

  • reklám- és filmzenék komponálása és hangszerelése
  • zenei improvizációs előadások
  • orgona, zongora és csembaló koncertek
  • Zeneesztétika, zeneterápia előadás

Részeltekért vedd fel velem a kapcsolatot (katt ide).

Ízelítőként

A bal oldali MP3 lejátszóban a debreceni Nagytemplom orgonáján játszott improvizációk hallhatók. (Art of Improvisation, 2008)

QR Code Business Card