Dunkel Nepomuk Norbert
Tudományos munkák, esszék, könyvek

Az alkotó ereje

2017. december 22.

Javított és bővített kiadás (2018.06.27)

Mert hiszen nem az ember kreatív, hanem maga az Univerzum az…

Ez a könyv azért született, mert a mai sötétségben a művészet eredete elveszett. A pszichiáterek egyszerű agyi zavarból, pszichopatológiából eredeztetik a műalkotásokat. Isten szép, de ügyetlen, mert képtelen két, teljesen egyforma pipacsot (Papaver orientale) teremteni. Ezt hívja úgy Dunkel, hogy a szabálytalan folytatás törvénye (divergens világ).

A könyv alaposan megvizsgálja a kreativitás jelenségét: a kvantummechanika, a genetika, a biológia, a lélektan, a filozófia oldaláról is. Igazán sokszínű könyv, nagyon okos könyv, miközben tárgyát megmeríti százféle fényben és látószögben, a végén műveltté válik az olvasó.

…minden, ami csak a kreativitással összefüggésben áll6…

Fantázia, játék, Isteni ihlető erő, esztétikum, a Lét és Tudat viszonya…

Pszichopaták-e az alkotók? (…) Kreatív-e maga az Univerzum? És… hogy Isten miért oly kétbalkezes, hogy nem képes két, egyforma pipacsot, vagy kavicsot teremteni? Benne van-e a génekben az ún. Szabálytalan folytatás törvénye??? Miért nem vagyunk szabadok, miért vagyunk tekintélyelvűek?? Megjelenik-e az Igazság/ a Világ, az alkotásokban (magas kultúra műveiben)?

Dunkel igazán kreatív, saját világlátása van, de ismeri másokét is. Igazán divergens gondolkodású elme. Jártas a biológiában, orvostudományban, a kozmológiában, filozófiában, s orgonaművész (tehát hiteles). Ahogy a matematika tanszékvezető, Dr. Prof. Hofmann Miklós mutatta be hallgatóinak az Egri Egyetemen, „Dunkel az utolsó, általam ismert élő polihisztor…”

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =