Dunkel Nepomuk Norbert
Tudományos munkák, esszék, könyvek

MESE-BESZÉD – a meseterápia alapjai

2018. június 28.

Dunkel szerint a mese ma NAGYON hiányzik az életünkből, nem csak a gyerekek életéből!

A humor a fantázia, a játék, s nyelvi fejlődés, a belső képek és a fantáziát fejlesztő ereje ma nincs jelen az iskolákban sem. Lopják az időt… bankba rakva hazudják, a Te időt egyszer majd kamatostul visszakapod… De nem, ez csak hitegetés, a gyerek ebben a Borderline – elhanyagoló társadalomban figyelem, szeretet és RÁJUK SZÁNT IDŐ NÉLKÜL nőnek fel.

Így a meseterápia a lelki gondozás egyik aktusa is, a beszélgetések, értelemfejlesztés, a restoratív – érvelő pedagógia, az érzelmi gondozás alkalmai is. Dunkel nem csak a lélektanban, a gyógypedagógiában van otthon, mesét, zenét improvizál könnyed kézzel, azonnal. Műve tudományos igényű, erősen szókimondó, s ami a legfőbb: gyerekpárti!!! A sok, szellemes illusztráció remekül segíti a megértést. Az eddigi meseterápia könyveket színvonalban magasan veri. -De hát kiknek jó e munka?

Óvópedagógus, gyermekorvos, tanárok, pszichológusok, és… minden meseterapeutának jó, akik egyben jó szülők is. Dunkel a gyermek fejlődés lélektannal párhozamosan halad, minden szakszót megmagyaráz. A gyerek nem a miénk, nem magunknak neveljük, mégis, minden útravalót tőlünk kapna….

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − négy =